Gyengénlátók számára
Kerttechnika
Felhasználónév:
Jelszó:

Kosara jelenleg üres.

Részletes keresés

Termékkatalógus
Akciók
Apróhirdetések
Főoldal
 
Gyártók listája:
STIHL
VIKING
MTD
GARDENA
AL-KO
HONDA

Szolgáltatásaink
Magunkról
Magazin, cikkek, hírek
Vásárlói tájékoztató (ASZF)
Szállítási feltételek és díjak
Gyakran ismételt kérdések (GYIK)
Adatvédelmi nyilatkozat
Ügyfélszolgálat
Elérhetőségeink
Vendégkönyv
Partnereink
Az Ön véleménye honlapunkról



 
Márton napi szokásokMárton napi szokások

Az utóbbi időkben mind jobban újjáélednek a népszokások, a hagyományok, és nem csak falun, hanem városokban is egyre többen vállalják a népszokások fenntartását, továbbadását a fiatalabb generációnak. A Szent Márton napi hagyományok több évszázados múltra tekintenek vissza



Az utóbbi időkben mind jobban újjáélednek a népszokások, a hagyományok, és nem csak falun, hanem városokban is egyre többen vállalják a népszokások fenntartását, továbbadását a fiatalabb generációnak. A Szent Márton napi hagyományok több évszázados múltra tekintenek vissza

Márton nap
Martinus 317 körül született a pannóniai Savariában (mai Szombathely). Apja és ő maga is a római seregben szolgált katonaként. A legenda szerint egy téli napon lován Amiens felé tartott, amikor egy koldussal találkozott. Megesett rajta a szíve, és köpenyét ráterítette a koldusra, aki a legenda szerint maga Krisztus volt. Márton keresztény hitre tért, megalapította az első gall kolostort. Később, 371-ben Tours püspökévé választották. 397. november 8-án hunyt el és a legenda szerint november 11-én temették el. E napot nyilvánították Szent Márton ünnepévé. Márton később Franciaország egyik védőszentje lett.
A fennmaradt szokás szerint Márton napján ludat sütnek, amelynek alapja, hogy Márton nem akart püspök lenni Tours-ban, ezért egy liba ólban rejtőzött el. Azonban a ludak hangos gágogással jelezték a betolakodót, így kénytelen volt előbújni rejtekéről.
A régi időkben Márton-napjára esett a gazdasági év zárónapja .Ekkor számolták el a pásztorok éves bérét, amit ünnepséggel koronáztak meg. Az egész éves kemény munka után jóleső pihenés következhetett. A György-napkor kihajtott állatokat ilyentájt terelték téli szállásukra. Az őszi szolgáltatást Szent Márton adója néven is emlegették. A Nyugat-Dunántúl pásztorai falujukat járva zöld ágat, vesszőt osztottak. A néphiedelem szerint Szent Márton vesszeje frissen vágott, megszentelt, lombos nyírfavessző; amely segít távol tartani a betegségeket, növeli a szaporulatot.
Márton napjára rendszerint az újbor is kiforr. Most lehet megkóstolni az idei termést, sokfelé az új bort is ekkor ünneplik, amelyhez kiválóan társítható a Márton-napi libapecsenye.
Ekkora már korán sötétedik, korán be kell húzódni a házba, a gazdák is ilyenkor gyújtottak először gyertyát a télies napok beköszöntével. A mesteremberek megvendégelték inasaikat, gyertyát is gyújtottak, innét ered a libavacsora gyertyavacsora elnevezése.
A lúdpecsenye nem csak finom, de a jövendőt is megjósolhatjuk belőle. Ha a mellcsont fehér, havas télre számíthatunk. Ha Márton-lúd mellcsontja véres, száraz, hideg tél jön.
Végezetül álljon itt az a recept, amely szorosan kapcsolódik Márton naphoz:
Ludaskása: Hozzávalók (4-6 személyre):
60 dkg liba- vagy kacsaaprólék 20 dkg sárgarépa 15 dkg fehérrépa 15 dkg gomba 10 dkg zeller 2 kis fej vöröshagyma petrezselyem zellerzöld bors só 50 dkg rizs
Elkészítése
A leöblített, megtisztított aprólékot felöntjük kb. másfél liter hideg vízzel, hozzáadjuk a megtisztított sárga- és fehérrépát, a zellert, gombát, egész vöröshagymát, csokor petrezselymet, feketeborsot, sót, és az egészet lassú tűzön megfőzzük.
Amikor a húsleves már kész, a zsírját leszedjük, kivesszük a zöldséget, a húsféléket, s a levet leszűrjük. A csontról leszedjük a húst, kis kockákra vágjuk a zöldségekkel együtt.
Közben rizst készítünk a szokásos módon, felöntjük a már elkészült húslevessel, majd fedő alatt megpároljuk. Amikor már majdnem kész, hozzákeverjük a főtt, felkockázott húst a zöldségekkel együtt és már készen is van ez a laktató és nagyon finom étel!

Szabó Kerttechnika (2006. 11. 09.)







DHTML Menu / JavaScript Menu Powered By OpenCube