Milyen egy jó pálinkafőző?
Az Al-Ambik® pálinkafőzők jellegzetes buborék formában készülnek, míg általában az olcsó pálinkafőzők leginkább hengeres formájúak.
Hogy mi a különbség a kettő között?
Az Al-Ambik® pálinkafőzőkkel illatos, zamatos, aromás, finom pálinkát tud készíteni. Az Al-Ambik® lepárlók pálinkafőzésre, illóolajok kinyerésére, parfüm készítésére is alkalmasak.
A hengeres formájú olcsóbb pálinkafőzőkkel leggyakrabban magas alkoholtartalmú pálinkát tud készíteni. Ezek hátránya, hogy a pálinkából jobbára hiányozni fognak az ízek, zamatok, rendszerint csak erős ipari szeszhez hasonló pálinkát tud vele készíteni, és illóolajak kinyerésére nem alkalmas.
Kíváncsi rá, hogy ez mitől van?
Az Al-Ambik® pálinkafőző:
Több ezer évre visszamenőleg alakult ki ez a jellegzetes forma, mellyel az Al-Ambik® lepárlókat készítik. Ez az ideális forma az illatanyagok megfelelő kinyerésére.
Hogy épül fel az Al-Ambik® pálinkafőző?
Az alsó üst rész jobbára gömb alakú. Előnye, hogy a gömb alak miatt a felszálló meleg cefre az üst közepe felé irányul, a melegebb és kevésbé meleg cefre keveredik, kialakul egy cirkuláció, ezáltal biztosítva a cefre folyamatos mozgását, ami garantálja, hogy nem ég le, nem kell rostélyt sem használni hozzá.
Az üst sisakja egy fokhagymára hasonlító alak, mely kikísérletezett forma. Lényege, hogy minél kisebb ellenállása legyen az alkohol gőzének, így tudjon távozni a gőz felfelé anélkül, hogy bármilyen sarokba, kiszögellésbe ütközne. A hagyma alakú kupola felülete sokkal nagyobb, mint a kúp alakúaké, ezért nagyobb felületen hűl, és ettől a tisztító hatás még erősebb.
A tökéletesen finom pálinkának készítéséhez ez az alak a legmegfelelőbb!
Az üst és a sisak is vörösrézből készül, mely semleges a cefre és egyéb maró anyagokkal szemben, ezáltal nem kerül bele más íz, nem lesz fémes mellékíze a pálinkának, ezáltal is erősítve a pálinka illatát, minőségét. A réz emellett az esetleges káros anyagokat megköti, ezáltal tisztítja a pálinkát.
A felső keskenyedő részen mivel összeszűkül a nyílás, felgyorsul a gőz és így halad az átvezető cső felé. Az átvezető cső rögtön lejt a hűtő felé, hogy véletlen se folyjanak vissza az illóolajok, zamatanyagok. Az átvezető cső is vörösrézből készül. A cső vastagabból vékonyabb lesz, ez is azt segíti elő, hogy nehogy visszafolyjanak a zamatanyagok az üstbe.
A hűtőben a párlat lehűl, lecsapódik és folyékonnyá válik. Az Al-Ambik® desztillálók hűtő edénye és még a fogantyúk is vörösrézből készültek. Az olcsóbb pálinkafőzők általában horganyzott acéllemezből készülnek, hogy kedvezőbb áron tudják őket értékesíteni. Ez az anyag azonban nem olyan hőtartó, mint a vörösréz, ezért a hűtő is hamarabb felmelegszik, ezáltal több hűtővízre van szükség.
Az Al-Ambik® pálinkafőzők hűtő tartálya és a benne lévő csőkígyó is vörösréz, jó hőtartó, ezáltal kisebb hűtőtérfogattal is elérhető hogy az alkohol gőz folyékonnyá váljon, és kevesebb hűtővízre van szükség. Ráadásul egy plusz tartállyal ugyanazt a vizet körbe lehet forgatni, ezáltal sokkal gazdaságosabb.
Az Al-Ambik® pálinkafőző dísze az otthonnak, gyönyörűen kivitelezett darabok, kézzel készítik őket. A kisebb űrtartalmúak az összeeresztéseknél bronzzal forrasztottak, a nagyobbakat díszes réz szegecsekkel illesztik. Felülete fényes, csillogó.
Tisztításhoz citromsavat javaslunk, mely szépen tisztítja és fényesíti a pálinkafőzőt, és mivel természetes anyag, nem ad semmilyen mellékízt a következő pálinkafőzéskor sem a párlatnak.
Mik a hagyományos, olcsó pálinkafőzők hátrányai?
Általában gépi munkával készülnek, a lehető legolcsóbb megoldásokkal és legolcsóbb anyagokból.
Az esetek döntő többségében csak átlagos minőségű pálinkát lehet vele készíteni.
Mi ennek az oka?
A cefrefőző üst szögletes alakú, az üst felső része is szögletes. Az üst aljába rostélyt kell helyezni, hogy a cefre ne égjen le, de sokszor még így is leég, mivel a szögletes alakú üstben nem tud kialakulni a megfelelő cirkuláció. A sarkokban lévő cefre nem mozog, hanem ott folyamatosan ég, kozmálódik.
A gőz az üst felső részében a sarkoknál visszafordul, a turbulens áramlás miatt lefékeződik a cirkuláció. A gőz folyamatosan visszafolyik a cefrébe, ezáltal teljesen kifőződnek belőle a belőle az illatanyagok, aromák. A gőz csak egy része tud feljutni a sisak részbe, de mivel ez is sarkosan van elkészítve tovább lassul, és a sarkokban lecsapódik és még ebből is folyik vissza az üstbe. Az áramlás tovább lassul.
Minél lassabb az áramlás, annál valószínűbb, hogy a pára már itt az elején lecsapódik, és visszafolyik a cefrébe, ahelyett, hogy tovább tudna haladni a hűtő felé. Az átvezető csőbe már nagyon kevés illatanyag és aroma jut át a folyamatos visszafolyás miatt.
Mivel olcsóbb fémből készítik a hűtőt, a hő veszteség miatt nagyobb térfogatú hűtő edény szükséges, emiatt a cefrefőző edényből induló cső általában nem a hűtő felé lejt, hanem az üst felé.
Korábban a turbulens áramlások miatt lelassult gőz nem tud olyan gyorsan haladni a hűtő edény felé, ezáltal még tovább lassul és a csőben is lecsapódik, és a lejtési szög miatt nem a hűtő részbe folyik, hanem ismét vissza a cefrefőző üstbe.
Mindez azt eredményezi, hogy az állandóan visszafolyó pára a cefrében, újra főződik, az aromákat, illatanyagokat teljesen kifőzik belőle. Nem lesz illatos, zamatos a pálinka, ipari szesz lesz csupán belőle. A folyamatos főzés miatt pedig jóval kevesebb pálinkát eredményez a végén, ezáltal nem gazdaságos.
Válassza az Al-Ambik® pálinkafőzőket, elégedett lesz vele!
Szabó Kerttechnika (2012. 07. 30.)
|