Bevezető
      Aki már egyszer dolgozott STIHL motoros kaszával, értékeli a STIHL gépek egyszerű kezelését és megbízható technikájukat. Ebben az útmutatóban néhány praktikus ápolási tanácsot talál minden évszakhoz, hogy ez így is maradjon, és Ön sokáig örömmel dolgozhasson a STIHL motoros kaszájával.


  Tartalomjegyzék


  Jöhet a tavasz

      Mielőtt a téli szünet után elindítja a motoros kaszáját, alaposan vizsgálja meg a gép minden alkatrészét. A szennyeződéseket gyenge tisztítószerrel távolíthatja el. Ha meghibásodásokat észlel a motoros kaszáján, kérjük, forduljon a márkakereskedőjéhez.

      Ha még öreg üzemanyag található a tankban, azt lehetőleg távolítsa el és töltse fel frissel. A legjobb a STIHL MotoMix. A MotoMix készen kevert, rendkívül kis károsanyag-tartalmú és jól tárolható. A saját készítésű keverék üzemanyag előállításához STIHL motorolajokat és normálbenzint (pld: 1:50). Ügyeljen a helyes keverési arányra és a jó keveredésre. A tankolás előtt alaposan rázza fel a kannát.

Tartalomjegyzék

  Az indítás utolsó előkészületei

      A STIHL vágószerszámokkal szemben nagyon magas minőségi követelményeket támasztunk. Mégis, lehetőleg minden használat előtt ellenőrizze őket.
 • A vágófej kinyitásával ellenőrizze, hogy van-e elég vágószál az orsón és megfelelően fel van-e tekerve - a szálak ne keresztezzék egymást! Ha szükséges, tekercselje fel újra a vágófejet eredeti STIHL vágószállal.
 • Ellenőrizze a vágófej kopását, és hogy nem repedt-e. A PolyCut-nál a kopásjelző jelölések tájékoztatnak a vágószerszám állapotáról. A PolyCut vágófejen a három kést mindíg együtt cserélje.
 • A fém vágószerszámokat esetleg meg kell élezni. Ha elgörbültek, vagy repedtek, mindenképpen ki kell őket cserélni.

Tartalomjegyzék

  Indulás

      Az indítás előtt győződjön meg róla, hogy rendben van-e a munkaruhája. Idézze fel ismét a motoros kaszája kezelését és kezelőszerveit. (lásd a képeket).
      A saját biztonsága érdekében minden haszálat közben viseljen védőszemüveget és további arcvédőt, biztonsági lábbelit, hallásvédőt és erős védőkesztyűt. Így Ön is startra kész.

Tartalomjegyzék

  Teljes gőzzel előre

A legfontosabb szabályok a tökéletes indításhoz:
 • Tegye a gépet a földre. A vágószerszámnak nem szabad sem a talajhoz, sem más tárgyhoz érnie.
 • Állítsa az indítófogantyút indítás állásba. Legalább ötször nyomja meg a kézi üzemanyagszivattyút (Purger).
 • Állítsa a szivatót zárt állásba és erőteljesen húzza meg az indítókötelet. Néhány rántás után elindul a motor és mindjárt meg is áll.
 • Kapcsolja ki a szivatót és indítson újra. A gép most egyenletesen jár. Egy pillanatra húzza meg a gázkart, hogy a motor alapjáratra álljon.
 • Csak akkor emelje fel a földről a gépet, ha már megállt a vágószerszám.
Ha a gép egy rövid munkaszünet után még meleg, inkább szivató nélkül indítson (leállítókapcsoló "I" állásban)!

Tartalomjegyzék

  Ha mégsem akar a motor

      Ha a motor többszöri kísérlet után sem indul, lehet, hogy túlszívta magát. Ilyenkor teljes gáz állásban és kikapcsolt szivatóval 10-20x húzza meg az indítókötelet. Ha még most sem indul a motor, csavarja ki a gyújtógyertyát és ellenőrizze. A jó gyújtógyertya elektródái világosbarna színűek.
 • Ha száraz a gyújtógyertya, lehet, hogy elfelejtett tankolni, vagy el van dugulva a tartályban levő üzemanyagszűrő. Utóbbi esetben keresse fel a STIHL kereskedőjét.
 • Ha a gyújtógyertya nedves, húzza meg többször az indítókötelet (a gyújtás kikapcsolva), hogy átszellőztesse a hengert. Szárítsa meg a gyújtógyertyát.
 • Ha már szerel, mindjárt ellenőrizze, hogy tiszta-e a levegőszűrő. Ha kell, ütögetve tisztítsa meg, de semmi esetre se mossa ki! Ha túlságosan elszennyeződött, kérjük cserélje újra.
Most indítson újra. Ha még mindíg nem indul el a motor, kérjük, forduljon a márkakereskedőjéhez.

Tartalomjegyzék

  Ha elvesztette a fonalat

      A vágószál utánállítása az AutoCut-nál a teljes gázzal a földre történő koppantással történik. Annak, hogy a fej már nem adagol szálat, különböző okai is lehetnek (előtte mindíg állítsa le a motort!):
 • Túl rövidek a szálvégek: nyomja meg az AutoCut-on a gombot és kézzel húzza ki egy kissé a szálat.
 • Ha elfogyott a szál, pútolja azonos színűvel.
 • Tipp: ha a szálak keresztezik egymást, tekrcselje fel őket újra.
 • A TrimCut-nál a szálat kézzel kell utánállítani. A SuperCut-nál az utánállítás automatikusan történik.
Ügyeljen rá, hogy a védőburkolatra felszerelt kés mindíg tiszta és éles legyen, és cserélje ki, ha meghibásodott. Csak így lesz a vágószál hossza mindíg azonos.

Tartalomjegyzék

  Könnyű az áttelelés

      Az alábbiakban egy sor hasznos tippet talál, melyek segítségével a motoros kaszája jól átvészeli a telet:
 • Alaposan tisztítsa meg a gépet.
 • Majd ürítse ki a tankot, ellenőrizze, hogy nincs-e elszennyeződve, szárítsa ki és újra zárja le. Indítsa el a motort és járassa, amíg megáll, hogy üresre járassa a porlasztót.
 • Szerelje ki a gyújtógyertyát és ellenőrizze. A gyújtógyertya elektródáinak világosbarnáknak kell lenniük. Ha nem így néz ki a gyújtógyertya, meg kell tisztítani, vagy ki kell cserélni.
 • Ellenőrizze, hogy nincs-e meghibásodva, vagy kopott az indítószerkezet - különös tekintettel a kötélre.
 • A gázkarnak könnyedén vissza kell ugrania alapállásba.
 • Végül ellenőrizze, hogy az összes csavar szorosan meg van-e húzva, és a lazákat húzza meg. A hiányzó csavarokat pótoltassa márkakereskedőjével.

Tartalomjegyzék

  Jöhet a tél

Tippek a vágószerszámhoz:
 • Szerelje le a fém vágószerszámot, tisztítsa meg, ellenőrizze, hogy nincs-e meghibásodva, és kenje be korrózióvédő bevonattal. Ha szükséges, éleztesse meg a márkakereskedőjénél.
 • Vegye ki a feltekercselt vágószál-orsót a vágófejből, és tárolja nedvesen.
Különleges tipp: két, három nappal az új szezon kezdete előtt helyezze a szálat vízbe - ettől rugalmas és hajlékony marad. Ez a PolyCut késeire is vonatkozik.

A motoros kaszája fel van készítve a télre: tárolja a gépet száraz és pormentes helyen. Ha felfüggesztve tárolja a motoros kaszát, lehajthatja a kormányszarvat, hogy helyet takarítson meg. A következő tavasz nem hozhat meglepetést.

Tartalomjegyzék

Készítette: Szabó László
Felhasznált irodalom: Andreas Stihl AG & Co : Hasznos tanácsok a STIHL motoros kaszák ápolásához és kezeléséhez.